Kwintesencja Gruzji - wino i góry

Wyjazd o podwyższonym standardzie z jedzeniem i winem

Kwintesencja Gruzji - wino i góry
Termin: Czas: liczba osób: Koszt:
17.06 - 26.06.2022
10 6-14 1.850 zł + 620 USD + bilet lotniczy Zapisz się
09.09 - 18.09.2022
10 6-14 1.850 zł + 620 USD + bilet lotniczy Zapisz się

Trasa wycieczki: Tbilisi - Kachetia - Kaukaz Wysoki - Gruzińska Droga Wojenna - Ananuri - zbiornik Żinwali - Kazbegi - cerkiew Cminda Sameba - Mccheta - Surami - Szrosza - Kutaisi - kanion rzeki Abasza - Megrelia (Zugdidi) - Swanetia (Mestia, Uszguli, lodowiec Czalaadi) - Zugdidi - Kutaisi - Jaskinia Prometeusza - Tbilisi

Zapraszamy na wyjazd, w którym Gruzja odsłoni przed nami to, co jest jej kwintesencją. Oglądanie pięknych krajobrazów Kaukazu w połączeniu z kosztowaniem smacznych potraw gruzińskiej kuchni i codzienną degustacją lokalnych win oraz innych trunków, jest nie tylko ciekawym sposobem na poznawanie Gruzji. To także okazja do przeżycia przygody w kraju wspaniałych toastów i gościnnych ludzi.

AUTORKA PROGRAMU: Maria Kowalska

Dzień 1-2 Przelot z Warszawy do Tbilisi. Przejazd do hotelu, krótki odpoczynek i śniadanie. Następnie zwiedzanie solicy Gruzji: Aleja Szoty Rustawelego i Stare Miasto; wyjazd kolejką linową na wzgórza Sololaki z twierdzą Narikała. Wieczorem pierwsza supra czyli gruzińska biesiada połączona z pokazem gruzińskich tańców narodowych oraz degustacją potraw. Biesiadę poprowadzi tamada, który zapozna nas z tradycją toastów. Nocleg.

Dzień 3 Całodzienna wycieczka do Kachetii - regionu Gruzji znanego z produkcji najlepszych win. Najpierw degustacja gruzińskich "snickersów" – czurczcheli i zwiedzanie „miasta miłości” Sighnaghi. Uwaga! Następnie czas spędzamy inaczej w zależności od pory roku. W programie wiosennego wyjazdu nauka pieczenia chleba w piecu tone, lepienia pierożków chinkali oraz poznanie tajników destylacji gruzińskiego bimbru - czaczy. W programie jesiennego wyjazdu planujemy udział w winobraniu. Popołudniu odpoczynek przy gruzińskim stole z kachetyjskim winem i szaszłykami. Powrót na nocleg do Tbilisi.

Dzień 4 Całodzienna wycieczka do miasteczka Kazbegi w górach Kaukazu. Przejedziemy najpiękniejszą trasą widokową - Gruzińską Drogą Wojenną. Po drodze zobaczymy: twierdzę Ananuri, zbiorniku Żinwali oraz punkt widokowy niedaleko przełęczy Dżwari (2.370 m n.p.m.). Po południu wyjazd samochodami terenowymi do cerkwi Cminda Sameba z której ujrzymy panoramę najsłynniejszego szczytu Gruzji – Kazbeku (5.033 m n.p.m.). Powrót do Tbilisi i nocleg.

Dzień 5 Przejazd z Tbilisi do Mcchety – starej gruzińskiej stolicy, w której odwiedzimy: klasztor Dżwari; katedrę Sweti Cchoweli oraz zrobimy zakupy na miejscowym bazarze słynącym z rękodzieła. Następnie podróż do zachodniej Gruzji. Degustacja słodkich chlebków w Surami i postój w wiosce Szrosza, w której robione są najlepsze kvevri - naczynia do przechowywania wina. Późnym popołudniem degustacja win imeretyńskich. Wieczorem spacer po Starym Mieście w Kutaisi. Nocleg.

Dzień 6 Rano emocjonująca wycieczka pontonami po głębokim jarze rzeki Abasza w okolicy miasteczka Martvili. Następnie podróż w stronę stolicy Megrelii - Zugdidi. Wizyta na zachwycającym bogactwem kolorów i zapachów miejscowym bazarze, na którym można zakupić lokalne przyprawy i alkohole. Przejazd do Swanetii - wysokogórskiego regionu wpisanego w całości na Listę UNESCO, słynącego z zachowanych wież obronnych, które służyły mieszkańcom w średniowieczu do obrony przed obcymi najeźdźcami i krewkimi sąsiadami - jeszcze w XX wieku zdarzały się przypadki krwawej zemsty rodowej. Nocleg w Mestii – stolicy Swanetii.

Dzień 7 Wycieczka samochodami z napędem na cztery koła do najwyżej położonej wioski w Gruzji - Uszguli. Po drodze zobaczymy najsłynniejsze swańskie szczyty - Banguriani, Uszbę, Tetnuldi i najwyższy szczyt Gruzji - Szcharę (5.068 m n.p.m.). Wieczorem pokaz tańców i pieśni swańskich w wykonaniu lokalnego zespołu. Nocleg w Mestii.

Dzień 8 Rano piesza wycieczka pod lodowiec Czalaadi położony na zboczach najpiękniejszej góry Swanetii - rogatej Uszby (4.700 m n.p.m.). Po południu powrót na niziny. W Zugdidi degustacja dań kuchni megrelskiej uznawanej za najsmaczniejszą w Gruzji. Przejazd na nocleg do Kutaisi.

Dzień 9 Rano zwiedzanie Jaskini Prometeusza, która słynie z pięknych stalaktytów i stalagmitów. Powrót do Tbilisi. Zakwaterowanie w hotelu. Dla chętnych relaksacyjna wizyta w słynnych łaźniach siarkowych. Pożegnalna kolacja. Późną nocą przejazd na lotnisko.

Dzień 10 Powrót do Warszawy bezpośrednio lub przez jeden z portów lotniczych Europy.

Uwaga! Informujemy, że ze względu na COVID-19 planowany program wyjazdu może ulec zmianie.

Umowa obejmuje: koszty złotówkowe - ubezpieczenie NNW i KL z rozszerzeniem „pandemia”; gwarancję zwrotu wszystkich wpłaconych pieniędzy w razie zachorowania do 24 godzin przed wyjazdem na COVID19 lub inną chorobę; opieka doświadczonego pilota-przewodnika; koszty organizacyjne w Polsce; podatki na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny oraz Fundusz Pomocowy COVID19; podatek VAT; koszty walutowe - wszystkie przejazdy podczas wyprawy (turystyczny minibus, dżipy na górskich drogach w Kazbegi i w Swanetii); 9 noclegów w hotelach i na prywatnych kwaterach (pokoje 2 os. z łazienkami); 8 śniadań i 8 obiadów lub obiadokolacji z lokalnymi potrawami i domowym winem; bilety wstępu do zwiedzanych obiektów; pokaz tańców w Tbilisi; wstęp do łaźni siarkowych w Tbilisi; koszty organizacyjne podczas wyprawy.

Umowa i cena nie obejmują: biletu lotniczego do Gruzji; wyżywienia i napojów poza wymienionymi posiłkami, a w trakcie posiłków innych napojów alkoholowych niż wino; kosztów obowiązkowych testów na COVID19 jeżeli takie będą wymagane przez linie lotnicze lub władze Gruzji podczas wyprawy.

Monika Pazera

Monika Pazera

Monika Pazera - choć jej mama nadal liczy, że znajdzie sobie "prawdziwą pracę", ona nie wyobraża sobie życia za biurkiem. Od prawie 20 lat pracuje jako pilotka wycieczek i przewodniczka po Krakowie. Ta praca jest dla niej jak hobby. Uwielbia Gruzję, więc z radością dzieli się swoją wiedzą o tym kraju ze swoimi gośćmi. Zależy jej na tym, żeby poznali nie tylko zabytki, ale również tradycje i zwyczaje. Tak się składa, że jedną z głównych gruzińskich tradycji jest ucztowanie przy winie i pysznym jedzeniu. Nie ukrywa, że jest ono bliskie jej sercu i...

Czytaj więcej

Monika Handziuk

Monika Handziuk (ur. 1971), absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego z wykształcenia filmoznawca, z zamiłowania podróżniczka. Od 20 lat eksploruje świat: Afrykę, Amerykę Południową, Europę i Azję, której jest prawdziwą pasjonatką. Wyznaje zasadę, że prawdziwa podróż jest jak sękacz - wielowarstwowa ale każda warstwa inna, jedną z jej ulubionych jest lokalna kuchnia, stąd wędrówki "od straganu do straganu" i opinia o niej : "Kobieta, Która Wszystko Zje." Fascynują ją również kolejne warstwy: historia, archeologia i lokalne obyczaje.

Czytaj więcej

Maciej Szkółka

Maciej Szkółka (ur. 1990), absolwent Instytutu Judaistyki i Instytutu Rosji i Europy Wschodniej Uniwersytetu Jagiellońskiego, od 2010 roku licencjonowany pilot wycieczek. Człowiek, który porzucił pracę w korporacji I postanowił na rok zamieszkać na Islandii. Począwszy od 2014 roku silnie związany z Gruzją i Armenią, wcześniej z Krymem. Zawsze ciekawy świata. Uważa, że na naukę nowych rzeczy i poznawanie nowych miejsc nigdy nie jest za późno, a w razie niespodziewanych sytuacji “koniec języka za przewodnika”. Zdecydowanym priorytetem są dla niego kierunki wschodnie.

Czytaj więcej

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image